Boekkunst 4 - Een gat in het patroon vouwen
Voor dit knutselwerkje geldt © Copyright www.knutselidee.nl
In dit deel vind je de uitleg van een patroon met meerdere zwarte vlakken boven elkaar, zoals hier een ring als simpel patroon. Hoe je een geheel dicht patroon vouwt heb je in Boekkunst deel 2 kunnen lezen en in dit deel doen we hetzelfde, alleen dan met een gat erin. Boven en onder ontstaat een band dus moet je meerdere bladen gaan gebruiken. Het is namelijk niet de bedoeling om te knippen in de bladen. Het wordt alleen gedaan met vouwen.
Dit soort delen kom je in heel veel patronen tegen en soms zelfs meerdere lagen boven elkaar. De letter E, bijvoorbeeld, is al 3 lagen voor een groot deel.
Er zijn voor deze boekvouwkunst drie mogelijkheden.
Optie A:
Per plaats in het patroon gewoon twee bladzijden vouwen. Dit geeft een wat meer uitgerekt patroon omdat je meer bladzijden gebruikt. Voor sommige patronen maakt dat niet veel uit. En zeker als het maar op een paar plaatsen is dan geeft dat niet. En als je het patroon maakt met dubbele bladen in je achterhoofd, dan is het zelfs de bedoeling dat je het zo doet.
Het is trouwens ook zo dat hoe verder de vlakken van elkaar af liggen, hoe minder last je van het uitrekken van je patroon hebt.
Dus eigenlijk alles vouwen en dan pas weer een plekje opschuiven.
Optie B:
Met deze manier vouw je op de eerste plaats in het patroon de onderste balk, dan normaal opschuiven naar de volgende plaats en het tweede vlak vouwen. Nadeel is dat dit voor kleine details in je figuur een onduidelijk beeld geeft in het resultaat. Hierop letten wanneer je zelf een patroon gaat maken.
Dus na elke vouw opschuiven, of je nu al alles gehad hebt op die rij of niet.
Hieronder zie je welke vouwen er gedaan worden bij een deel van een patroon.
De rode lijnen zijn de vouwen die in het boek gaan komen. Bij optie A dus soms 3 bladen vouwen voor je weer opschuift en bij optie B schuif je altijd na iedere vouw een stukje op. Bij optie B heb je dus veel minder bladzijden nodig maar je ziet ook dat het detail op stukjes minder wordt. En om die laatste reden is het soms handig om soms te varieren zoals bij optie C omschreven staat.
Optie C:
En dit is het combineren van de twee eerdere opties. Dat hangt een beetje van het patroon af en de hoeveelheid bladzijden die je hebt in het boek.
Je kunt namelijk kleine details in je patroon met optie A uitvoeren en bij andere delen kun je dan gewoon optie B gebruiken. Houd alleen altijd in de gaten of je model niet uit proporties getrokken wordt. Als je meer ervaring krijgt in het vouwen ga je dat vast wel inzien.
Heb je genoeg bladen dan kun je in twijfel gevallen beide delen als optie A vouwen en als het teveel opgerekt wordt later nog bladzijden verwijderen.
En kom je misschien bladen te kort dan kun je op grote delen, waar je bijna steeds hetzelfde vouwt, gewoon een aantal vouwen overslaan om zo bladen in het boek te sparen.
Dus nu het ringpatroon uitproberen.
Hier heb je dus weer een nieuw patroon nodig. Open hier het PDF met boekkunst kleine ring en print het passend op een A4 uit zodat we het kunnen gaan vouwen.
Leg het patroon naast de lat zoals in Boekkunst deel 1 besproken is.
Het patroon is gemaakt om te werken volgens optie A uit dit deel en je zult voor het patroon ongeveer 60 bladen nodig hebben die gevouwen worden.
Reken dus zelf even uit via het voorbeeld in deel 2 waar je moet beginnen.
Je mag nu zelf kiezen of je vouwt zoals in deel 2 (tot de binnenkant) of dat je nu alle bladen onder 45 graden gaat vouwen, dus zoals beschreven in optie B in deel 3 van deze reeks boekkunst.
In het filmpje onderaan zie je dat er onder 45 graden gevouwen wordt.
Nu gaan we hetzelfde doen als eerder ook gedaan alleen vouwen we nu dus per plek twee bladen.
Aan het begin twee precies dezelfde vouwen op een plek en bij de boven- en onderkant van de ring vouwen we op 1 plek de onderkant en met het volgende blad de bovenkant. Zie de voorbeelden op de foto's:
En zo vouw je verder tot het hele patroon weer langs is gekomen.
Ook hier kan de ring wat meer naar buiten komen door wat bladen naast het figuur in een punt (of anders) te vouwen. In het voorbeeld hebben we nu gekozen om alle bladen horizontaal doormidden te vouwen.
Het uiteindelijke resultaat ziet er dan als volgt uit:
Hieronder een video met nog eens alle stappen om het boek tot boekkunst te vouwen. De verschillende delen die je tegenkomt worden met teksten in de video duidelijk gemaakt.
Heb je alleen een figuur en nog geen patroon met lijnen dan is het ook mogelijk om een boek te vouwen. Hoe dat werkt lees je in Boekkunst deel 5 - Alternatief voor lijnpatroon
Foto ingezonden door: Gail Kamper
Tip
- Als je wilt kun je bij de dichte delen in plaats van twee keer hetzelfde vouwen ook het patroon een halve ruimte opschuiven zodat er toch een klein verschil ontstaat tussen de vouwen. (Als in het filmpje)
3D boek vouwen
Egel vouwen uit boek
Boekkunst 8 - Verwerk de bladen die over zijn
© Knutselwerkje van www.knutselidee.nl