Zeep maken

Knutselitem nieuwsbrief nummer: 050
Voor deze knutselpagina geldt © Copyright knutselidee.nl

Graag had ik geweten hoe je gewone handzeep vloeibaar kam maken om in vormpjes te gieten.

Je neemt vlokken zeep (Marseilse zeep) zet er de mixer in om de vlokken kleiner te maken, doe er badschuim bij voor de kleur alles kneden, plat duwen, en de vormpjes uitsteken, gaat prima(reeds dikwijls gemaakt in de kleuterklas) zes soeplepels zeep op een soeplepel badschuim. Zeep vloeibaar maken ik weet niet of dat kan, misschien wel met de vlokken Marseilse zeep)
Groetjes An

Na enig speurwerk heb ik het boekje gevonden het heet: verrassende toepassingen met de magnetron van Elma Emmens uitgeverij Deltas. ISBN 90-243-7247-X
Hierin staat:
Restjes toiletzeep gooi je meestal weg. Bewaar ze en maak er nieuwe zeepjes van door ze in een schaaltje te leggen in de magnetron. Verwarm ze tot ze zijn gesmolten. Roer de restjes nu door elkaar en laat het geheel weer hard worden. Je hebt nu een uniek stuk zeep. Ik denk dus dat je dit kan toepassen.
Paul van de Kerkhof.
Ps
Het genoemde boekje staat vol met dit soort leuke tips. Oa het drogen van bloemen in de magnetron, papier-maché maken in de magnetron en nog veel meer. Succes.

Nog een boekje Zeep maken

Ik zou het op Au-Bain-Marie verwarmen in een pannetje waardoor het gaat smelten. Dan kun je het zo overgieten in vormpjes.
Groetjes,
Eline

Je neemt zeepvlokken die kan je kopen in een zak in een grootwarenhuis. (Bijv. in Delhaize, GB, de
Colruyt en het zijn zakken van ongeveer 1 kg.) Ze zien eruit als schilfertjes. Je neemt een plastiekzakje voor in de diepvries en doet daar zeepvlokken in de hoeveelheid hangt af van het stuk zeep die je wilt maken. Daarbij doe je beetje bij beetje gekleurde badschuim bij. Vb. wil je een hartje maken neem dan rode badschuim. Je kneed dit in de zak tot dat de zeepvlokken een mooie vaste bal vormen. Je kan er nu een figuur meemaken en enkele uurtjes laten stijven in de frigo (koelkast). Veel knutselplezier.
de zeep vlokken zijn voor persoonlijk gebruik je vind ze in Delhaize, GB, de
Colruyt het zijn zakken van ongeveer 1 kg.Ze zien eruit als schilfertjes.
Nadine Vanbecelaere

De raspmethode
Verzamel verschillende restjes zeep of koop nieuwe zepen en rasp deze met een kaasrasp. Vet de malletjes met een beetje boter in zodat de zeep makkelijk uit de mallen gaat. Verhit water in een pan maar laat het niet koken. Gebruik voor elke 450 gr zeep 3 ½ dl water. Voeg de geraspte zeep toe en roer regelmatig. De zeep smelt waarschijnlijk niét helemaal, maar wordt zacht en redelijk vloeibaar. Kneedt de zeep goed door elkaar. Druk het in de gewenste vormpjes en bedek met plastic folie. Verwijder na een dag het folie en zet de mallen op een droge, tochtvrije plek.
==
De Jelly-O-methode
De Body Shop heeft transparante, geurloze zeep, die je voor deze methode goed kunt gebruiken. De zeepjes blijven transparant. Leuk idee dus om er grappige, kleine dingetjes in te stoppen; zoals bedeltjes, palletjes, plastic visjes; kralen of een lief berichtje.
Vet de mallen in met een beetje boter zodat de zeep makkelijk uit de mallen gaat. Snijdt de zeep in grote stukken en laat ze volledig smelten in de pan, dit gaat heel snel. Zet de pan van het vuur en voeg kleine druppeltjes ecoline toe of glitters. Giet het mengsel in de mallen.
Dit is het moment om eventueel een klein voorwerpje in het zeepje te stoppen. Vul de mal half, leg de voorwerpen erin en giet voorzichtig de rest van de vloeistof erover totdat de mal vol is. Laat het mengsel ongeveer 24 uur op een tochtvrije, droge plek staan, of tot de zeepjes volkomen hard zijn en haal ze dan uit de mallen.
Marga Bolderman

Wat vind je van dit werkje?


© Nieuwsbriefinfo van knutselidee.nl

 spatje