Indianen
Knutselitem nieuwsbrief nummer: 044Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Wie heeft een idee voor een schoolfeest met kleuters over het thema indianen?
Mijn dochter heeft vorig jaar toevallig een indianenfeest gehad op de crèche. Ze hadden daar van papier-maché een grote kookpot gemaakt, die op een paar stenen lag. En in die pot (ketel) hadden ze chipsringetjes gedaan, waarvan de kids een ketting konden maken met een dropveter.Ook stonden er boomstammetjes rond die ketel als waren het stoeltjes.Ze hebben ook een wigwammetje gemaakt (miniatuur) . Gewoon 3 takjes bij elkaar binden en het stof kun je eerst door de kinderen laten beschilderen.
Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op een idee heb gebracht.
Succes ermee!
Angelique van den Heuvel
1. Indianenkwis.: Verdeel de groep in kleine groepjes en stel vragen over het indianenleven vroeger. Wat aten ze, waar woonden ze, noem drie indianenstammen etc.
2. Indianenverhalen voorlezen:
3. Schminken. Geef de indianen oorlogskleuren of laat het ze zelf (bij elkaar) doen. Maak een foto van het eindresultaat als aandenken!
4. Hiëroglyfen schrijven/ontcijferen. Indianen drukten zich schriftelijk uit met tekeningen. Laat de kinderen elkaar briefjes schrijven waarin zij met tekeningen duidelijk maken wat ze hebben gedaan (naar de markt geweest, een bizon geschoten etc)
5. Indianenshirts en tooi maken. Voor de jarige koopt u de tooi van een opperhoofd in de speelgoedwinkel, de gasten maken eigen tooien met veren die u eerder hebt verzameld en een breed stuk elastiek of een dubbele brede reep papier. Veren kunt u natuurlijk ook uit gekleurd papier (laten) knippen. Koop goedkope shirts bij de Wibra of Zeeman en laat ze met textielstiften bekleuren. Knip rafels aan de onderkant en mouwen en klaar!
6. Tenten bouwen (buiten met takken en lakens of binnen onder de tafel of tussen stoelen)
7. Totempaal bouwen (kartonnen dozen versieren en op elkaar plakken)
8. Maskers maken en schilden versieren (van karton of papier maché)
9. Bouw met zijn allen een groot indianendorp (maquette) van takjes, wc-rollen, luciferdoosjes etc. Aangezien uw kind een indianenfeest heeft gekozen, zal er vast een voorraad indianenpoppetjes (Playmobil, plastic) aanwezig zijn. Zet deze in het dorp en laat de kinderen lekker spelen.
10. Indianenverhalen vertellen. Indianen brachten de avonden door met het vertellen van verhalen over hun avonturen, overwinningen en jachtpartijen. Laat iedereen zijn eigen spannende verhaal verzinnen en vertellen. Of laat iedereen een stukje vertellen, waarna het volgende kind het verhaal aanvult. Per zin of per paar zinnen. Zo kan het verhaal verrassende wendingen nemen.
11. Water dragen. Welk team heeft zijn lege emmer het eerst gevuld door met een mok water te halen uit de grote emmer water die een paar meter verderop staat?
12. Spoorzoeken. Zet met pijlen een speurtocht uit en laat de kinderen onderweg opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. Bijv. Van welk dier zijn deze sporen, ontcijfer het geheimschrift, sluip als een indiaan, noem vijf bekende indianen etc.
13. Indianendans. Na lang stil zitten moeten de kinderen zich even lekker kunnen uitleven. Zet bijvoorbeeld een CD met Peruaanse muziek op. Of laat ze er zelf muziek bij maken. Loof prijzen uit voor de gekste, mooiste, spannendste dans. Zorg ervoor dat iedereen iets wint!
14. Buffeltje Prik (variant op Ezeltje Prik)
15. Speerwerpen. Natuurlijk niet met echte speren, maar bijvoorbeeld darts met pijltjes zonder scherpe punt
16. Sluipspel (naar het opperhoofd sluipen) In de magische cirkel trekken. Een kringspel waarbij u op de grond een cirkel tekent. De kinderen maken er een kring omheen en houden elkaars handen vast. Na een afgesproken teken proberen ze elkaar binnen de kring te trekken. Wie met zijn voeten binnen de cirkel komt, is af. Dit spel kun je ook binnen spelen. Dan vervang je de cirkel door een krukje met een stok of iets dergelijks erop. Valt de stok eraf, dan ben je af. Bij een indianenfeest gebruik je een 'Tomahawk'.
17. Bizons, kom maar op'. Eigenlijk heet dit spel Britse Buldog, maar voor het thema past u de naam natuurlijk aan. De kinderen staan achter een lijn en moeten overlopen naar een lijn die circa vijf meter verderop is. Tussen deze lijnen is de 'prairie'. Eén kind is een indiaan die bizons gaat vangen op de prairie. Als hij/zij roept: "Bizons, kom maar op!", dan mogen de kinderen naar de overkant lopen/rennen. Wie onderweg wordt getikt, wordt ook een indiaan. Bij de volgende ronde mag hij/zij meehelpen vangen.
gr. Marion
Ik heb lang geleden met groep 1/2 over indianen gewerkt.
We hebben van lege melkpakken een rechte kant afgehaald en het pak vervolgens beplakt met papier. Zo kun je op een leuke manier een kano maken.
Natuurlijk hoort bij dit thema ook een indianentooi: neem een hoedenstrook en laat die door de kinderen beplakken met figuurtjes; laat ze een reeks plakken, b.v. rood vierkantje, blauw rondje, gele rechthoek etc. Daarna maken ze van een strook papier een veer of een paar en die worden aan de strook bevestigd. Je zou ook nog verschil kunnen maken tussen de squaw en de heren.
Poppenhoek. Kijk of iemand thuis een tipi heeft of fabriceer er zelf een met behulp van lange stokken (bv. waar bonen mee opgebonden worden) en touw en een laken. Je zou dat laken door de kinderen kunnen laten verven.
Natuurlijk hoort er vuur bij; dat kun je maken van geverfde rollen van keukenpapier, beplakt met 'vuur'.
Kleding; maak van oude lakens, grote t' shirts o.i.d. indianenkleding, door het door de kinderen te laten verven, met gewone plakkaatverf gaat dat heel goed.
Sieraden; Laat de kinderen zelfgemaakte kralen rijgen, b.v. gemaakt van brooddeeg of zo, en rijg daar knopen aan, in stukken gesneden rietjes, natuurspullen etc.
Indianendorp; laat ze zelf een dorp maken.
groeten
Jeannette
Ik heb misschien wat tips voor een indianenfeestje:
Een indianentooi laten knutselen, of van doeken poncho's maken. Wigwams klaarzetten. Met een barbequetje zelf brood bakken of worstjes opwarmen, met wat streepjes op hun gezicht een indiaan schminken, via een kennis een paardje laten komen en de kinderen hier ritjes op laten maken (onder begeleiding natuurlijk) of een line-dance cursusje geven.
Veel succes!
J. van Doormaal
Voor het thema Indianen en dit geldt ook voor andere thema's: deze zijn qua materiaal zoals verkleedkleren en spellen per thema vaak bij een speel-o-theek te leen. Ik heb ze zelf mee opgezet voor verjaardagspartijtjes e.d. Kijk in de telefoongids en informeer!
Marita Haffmans
Ik heb een indianentooi gemaakt. Zelf bedacht en allermooist geworden. Ik deed het zo:
1.Een reep stof van ongeveer 6cm. breed en zolang als je nodig hebt om van de linkerborst via het voorhoofd naar de rechterborst te gaan.
2.Leg wat veren op de stof met de onderkant van de veer ongeveer in het midden van die 6cm breedte. Zigzag met de machine de veren vast op de stof.( Je kan ook eerst een stukje oefenen) Zorg dat op het middelste gedeelte, dat op het voorhoofd komt, mooie grote veren komen met wat kleinere ervoor zodat het daar goed vol is. Het gedeelte, zeg vanaf het oor tot op de borst, kan met steeds iets kleinere veren. Hoeft niet meer zo vol als op het voorhoofd. Als de onderkanten van de veren niet goed op het midden liggen knip je ze bij.
3.Dan de stof dubbelvouwen over de onderkanten van de veren, zodat de aangenaaide onderkantjes tussen de stof verdwijnen, eventueel netjes met een zoompje stikken. Stik of zigzag dan ook nog de onderkant van die dubbelgevouwen reep zodat ook de onderste stukken van de veren goed vast zitten.(Extra vast en veren klappen ook niet om) Pfff moeilijk uitleggen zonder tekening.
4.Nu heb je nog 2 repen stof nodig, liefst iets dat ietwat elastisch is, zodat de tooi goed op je hoofd blijft. Denk aan een bandana en naai die 2 repen aan de binnenkant van de tooi, iets voor de oren en knoop hem op je achterhoofd dicht.
Ik maakte alles van T-shirt stof (jersey?), maakte er ook nog heel simpel een mouwloze tuniek bij waar ik voor en achter een rij veren op naaide en beschilderde het gezicht heel subtiel met wat streepjes waterverf. Veren trouwens te koop (voor een prikkie) bij de fournituren winkel. Wel, dat gaat zeker lukken zo!
Billy
Zijn leuke ideetjes voor kinderen.
Ik ben zelf nakomeling van de Cherokee Tribude en heb dan ook regelmatig contact. Momenteel volg ik lessen in de Cherokee taal. Alleen er zit een klein foutje in.. er word gezegd dat indianen rond een totempaal dansen.. nee.. dat doen we niet.. en binden er ook geen gevangenen aan vast.. nooit gedaan.. Bovenaan de totempaal wordt de Heilige Spirit uitgebeeld.. vaak een arend.. dat is een uitsnijding.. verder beschilderd met totemdieren van uitsluitend de laatste opperhoofden, want als hij vol raakt kan hij opnieuw worden beschilderd.. de schildpad blijft er altijd op want dat is een beschermdier. Leuk om te weten dat is dat Hiawatha echt heeft bestaan.. nee Silverslang niet.. Indianen meisjes speelden vroeger ook met poppen die maakten we van leer.
Indianen hebben nooit van hun leven Uch gezegd.. dat is een verzinsel van de mensen zelf.. waarschijnlijk dacht Columbus dit omdat hij blijkbaar niet goed verstond wat hij zei.. In Cherokee lijkt Uch op een totaal ander woord.. Mtugha de laatste letter wordt bijna niet uitgesproken maar heel zacht.. het lijkt op wat je hier in Nederland noemt op...wat is er.. is er wat.. .bij groeten wordt 1 hand rechtop gehouden de vingers staan omhoog.. dus net als zwaaien maar zonder heen en weer bewegen. De hand terhoogte van de schouder..
Hopelijk heeft u wat aan deze tips.. en een tipi is een tent.. en een wigwam een woning met stokken.. ( tipi is eigen teepee)
Met vriendelijke groeten
Tanka Sueli (grote arend)
© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl