Muziekinstrumenten zelf maken
Knutselitem nieuwsbrief nummer: 015Voor deze knutselpagina geldt © Copyright www.knutselidee.nl
Ik heb een opdracht gekregen om muziek instrumenten te knutselen. Wie heeft er leuke ideetjes?
Ik heb wat ideetjes voor muziekinstrumentjes.
1. Plak om een waterballon, gevuld met lucht en rijstkorrels, papier-maché en maak er een bamboestokje aan en je hebt een sambalbal.
2. Neem de buitenste rand van een taartvorm en beplakt die met papier-maché. Hoe er gleufjes open stop daarin, als de papier-maché is op gedroogd, met een ijzerdraadje bierflesdopjes. Je hebt dan een tamboerijn.
3. Maak een belletjesrammelaar van bierflesdoppen. Je neemt een ijzerdraadje en daaraan rijg je bierflesdoppen. Je sluit het ijzerdraad in een closetrol en zie daar een klokjesspel.
4. Je neemt een saté prikker en daaraan rijg je kraaltjes, aan een andere satéprikker rijg je een kraal en daarmee ga je over de kraaltjes.
Groetjes en tot de volgende keer maar weer.
Elly van Noort
Ik ben een studente aan de PABO en heb een muziekhoek ontwikkeld voor de bovenbouw. Een onderdeel hiervan is muziekinstrumentjes maken.
Hier komen mijn ideeën:
1 - Flessen of glazen vullen met water. In iedere fles een andere hoeveelheid. Je kan de kinderen de flessen laten verven. (neem wel allemaal dezelfde flessen).
2 - Van een oude afwasborstel kun je heel leuk een bellending maken. Maak belletjes aan de zijkant en laat de kinderen de afwasborstel versieren.
3 - Je kunt kleppers maken van houtenlepels. Pak 1 lepel en haal van een andere lepel alleen het onderste. Bevestig dit op de lepel en klepperen maar.
4 - Schudkokers kun je maken van wc-rolletjes. Vul ze met verschillende materialen. Je kunt dingen als rijst, zand, erwten, knikkers enz. gebruiken. De kokers beplak je met papier of met wat oudere kinderen kun je papier-maché gebruiken zo zijn ze wat steviger.
5 - Ook kun je een schellenstok maken van bierdopjes.
L.Kerbusch
Ik heb hele leuke ideetjes om een muziek instrument te knutselen.
Hier is ie: Trommel
Wat heb je nodig?
Een aardewerkpotje of een (jodenkoekpotje erg handig hoor)
Ballon
verf
schaar
tape
satéprikker
Je pakt je bakje en die schilder je mooi.
Als het droog is doe je er mooie versiersels tape op allerlei kleurtjes dus je kan vierkantjes uitknippen strookjes enz. die plak je erop. Dan pak je de ballon en knipt het tuitje eraf.... dan rek je de ballon even uit en doe je het om je potje het gaat nogal moeilijk maar het moet lukken hoor. Als het niet lukt knip je het tuitje nog ietsje verder af. En als ie er eenmaal omzit heb je een mooie trommel maar je moet ook nog stokjes maken.
Pak een satéprikker en draai aan het eind wat tape erom heen. Gekleurd is wel zo leuk. Geef het stokje ook nog een leuk kleurtje en dan is het klaar om te bespelen!
Veel succes
Groetjes van Sharon
Van een docente muziek op school (voor baby's en peuters) kreeg ik de tip om muziekinstrumenten te maken van fotorolkokertjes (gratis te krijgen bij foto-ontwikkelzaken!!)i. Je kunt deze vullen met bijv. koffiebonen, rijst etc, en er zo muziek mee maken. Verder is natuurlijk klassiek het xylofoon van met water gevulde flessen. Je kunt allerlei muziekinstrumenten zelf maken, of was dat niet de bedoeling?
Hilde
Mandy heeft een vraag over een muziekhoek in haar klas. Verleden jaar hebben wij in groep 1 en 2 een muziek thema met hoek gehad.
Hier zijn enkele ideeën:
Instrumenten:
1. Je neemt een waterballon en daarin doe je wat rijst en blaast hem op, dat gaat erg zwaar hoor. Daarom heen doe je papier-maché. Met papier-maché maak je ook een klein stukje bamboe hout vast, als handvat. Als alles is opgedroogd, verf je het geheel.
2. Een belletjes rammelaar maak je van bierdoppen met een gat in het midden. Je neemt een ijzerdraadje en rijgt alle doppen hieraan. Je sluit dit draadje om een closetrol dat als handvat dient.
3. Je neemt een saté stokje en rijgt daar houten kralen aan. Je neemt nog een saté stokje en doet daar één grote houtenkraal bovenaan vast. Nu ga je met die ene kraal over de andere kralen heen.
4. Je neemt de buitenkant van een taartblik en gaat daar met papier-maché omheen, maar eerst vet je die rand in, want anders krijg je het papier-maché er niet goed af. Voor dat het helemaal droog is, haal je er gleufjes tussenuit, als de rand droog is en er af is, doe je in de gleufjes bierdoppen met een prikker en klaar is je tamboerijn.
5. Van een deksel van een schoenendoos maak je een gitaar. Je snijdt een gat in het midden uit. Je plakt een lange stevige reep aan de smalle kant van de doos. Je spant nu draden van de ene kant van de doos over het gat en naar het uiteinde van de reep en dat zijn de snaren.
6. Verder kun je nog een schudkoker maken van een closetrol, een toeter van een keuken rol een trommel van een blik.
Nu de hoek.
De kinderen hadden van thuis een speelgoed piano en een paar xylofoons meegenomen. Op deze instrumenten had ik doormiddel van gekleurde plakkertjes op de toetsen de noten aan gegeven. C was bijv. geel D was groen etc.
Ik had nu een notenbalk gemaakt en daarop noten van liedjes, dmv de gekleurde stickers aan gegeven. Heel eenvoudig was het liedje "Altijd was Kortjakje ziek". Ik maakte mij hier niet druk over het ritme van een liedje.
De kinderen vonden het prachtig, dat zij dat konden spelen.
Voor de andere instrumenten maakte ik een notenbalk met hele en halve noten. Een open noot was 2 tellen en dichte noot was één tel. De kinderen hebben dat snel door. Ik maakte ze in het begin niet te moeilijk en ik nam een 4/4 maat. Bijv. de eerste 4 allemaal dichte noten (dus één tel), daarna 2 hele noten.
Op het laatst hingen er 4 rijen notenbalken onder elkaar, de bovenste was voor de tamboerijn, daaronder voor de zelfgemaakte toeter en daaronder voor de sambal en daaronder voor de ritme stokjes en gingen wij met elkaar tegelijk muziek maken. Prachtig vonden zij dat.
Verder leerden wij de kinderen tijdens dit thema liedjes aan, waar heel goed de maat of het ritme op geslagen kon worden eventueel met hun zelfgemaakte instrumenten.
Elly van Noort
Er is een muziekmethode die werkt met kleur, de noten zijn dan kleuren, de Josti band werkt hier ook mee, misschien kan je daar informatie vragen, maar er moet ook een boekje over zijn, vraag het eens na in de bieb.
Groetjes Anneke Ketting
Er is nog een heel leuke pianomethode die met kleuren werkt - ook voor andere instrumentjes te gebruiken - van Magda Evertse, die heet Klankenwereld. Deze werkt met vnl. primaire kleuren (rood, blauw, bruin, geel, oranje en paars.) Kinderen kunnen daar heel goed mee overweg.
Groeten
Madelon Michel (gepensioneerd muzieklerares/zangeres)
Muziekles
Zoek je ook een boek om op de basisschool muziekles te geven dan is dit hulpboek met een overzicht en een collectie van heersende (theoretische) opvattingen, inhouden en lestips op het gebied van muziekonderwijs in het basisonderwijs misschien een idee.Het is gebaseerd op een heldere visie en nieuw is dat er in ieder item een koppeling wordt gelegd met bestaand materiaal dat gratis beschikbaar is op internetsites.Het is uitermate geschikt als naslagwerk en als bron voor het verantwoord geven van muziekles.
© Nieuwsbriefinfo van www.knutselidee.nl